landscapes I / in vitro

landscapes I / in vitro

25/11/2022 – 10/12/2022

Έργα από μελάνι σε χαρτί συνθέτουν την έκθεση «landscapes I / in vitro», της Μαρίας Κοφτερού, που θα παρουσιαστεί στην Isnotgallery ξεκινώντας από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 20:00.

Σύμφωνα με το λεξικό, in vitro είναι διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε ένα δοκιμαστικόσωλήνα ή πιάτο καλλιέργειας, σε αντίθεση με in vivo που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε ζωντανούς οργανισμούς. O όρος φύση τυπικά χρησιμοποιείται για να εκφράσει τα φυσικά φαινόμενα τα οποία θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξαρτήτως της παρουσίας του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη. Όταν όμως αναφερόμαστε σε ένα τοπίο, εννοούμε το τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβανόμαστε.

Σύμφωνα με τον Georg Simmel, αναφερόμαστε σε ένα “είδος ενότητας” το οποίο προκύπτει από μια ποικιλία φυσικών φαινομένων απλωμένων στο έδαφος. Τα συνεκτικά στοιχεία τα οποία χρωματίζουν την αντίληψη του θεατή αποτελούν τον “ψυχικό τόνο” [Stimmung] του τοπίου.

Η σειρά αυτή αποτελεί μια διερεύνηση του τοπίου ως ένα ήσυχο χώρο, από τον οποίο απουσιάζει η αφήγηση σε σχέση με φυσικά τοπία της Κύπρου και σχεδίων με προσοχή στις χαοτικές ποιότητες και την αλληλεπίδραση ειδών και φαινομένων τα οποία συνιστούν ένα ενοποιημένο όλο με λεπτές μπλε γραμμές από μελάνι οι οποίες σβήνουν πάνω στο λευκό του χαρτιού.

Τα έργα ολοκληρώνονται μόνο όταν σφραγίζονται μέσα σε γυάλινες θήκες κατασκευασμένες με προσαρμογή τεχνικής βιτρώ μικρής κλίμακας η οποία αναπτύχθηκε από τον Louis Comfort Tiffany, για την διατήρησή τους.